Vanilkový puding s jablkami a karamelom (AIP)
Tento nemliečny karamelový vanilkový puding je váš nový obľúbený dezert! Vyrába sa z domáceho pudingu bez mliečnych výrobkov a doplnený dusenými jablkami a domácim karamelom.
Potrebujete:
Puding:
1 1/2 hrnček kokosový krém (hustá časť z plechovky)
1/2 hrnček kokosové mlieko z plechovky
1/4 hrnček javorový sirup
1 PL a 1 ČL tapiokový škrob
2 ks vaječný žĺtok
1 ČL vanilkový extrakt
Karamel:
3/4 hrnček kokosové mlieko
1/4 hrnček kokosový cukor
štipka soli
Jablká:
1 ks jablko (ošúpané a nakrájané na kocky)
1/2 ČL škorica
1 ČL kokosový cukor
1 PL kokosový olej
Postup:
Puding:
V malom kastróli zmiešajte kokosový krém, kokosové mlieko, škrob a javorový sirup. Dajte na platňu a na miernom stupni zohrievajte za neustáleho miešania, cca 2-3 minúty. Pripravte si do malej misky vaječné žĺtky. Odoberte 3xlyžicou s kokosovej teplej zmesi a zmiešajte ju so žĺtkami. Potom vaječnú zmes pridajte do kastróla s kokosovým mliekom a ďalej zahrievajte. Za neustáleho miešania na nízkom stupni varte 6-8 minút, kým puding trochu zhustne. Potom dajte dole z platbne a na záver primiešajte vanilku. Pudingovú zmes rozlejte do 2-3 pudingových pohárov a preložte do chladničky stuhnúť (najlepšie cez noc).
Karamel:
V malom kastróli zmiešajte kokosové mlieko, kokosový cukor a soľ. Varte na nízkom stupni za občasného miešania cca 20-30 minút alebo kým vznikne tuhá karamelová zmes. Dajte bokom.
Jablká:
Očistené a nakrájané jablká obaľte v škorici a kokosovom cukri. V malom kastróli zahrejte kokosový olej, kým sa roztopí. Pridajte jablká a nechajte ich dusiť 3-5 minút alebo kým zmäknú.
Na záver:
Vyberte stuhnutý puding z chladničky. Poukladajte naň jablká a polejte karamelom. Servírujte.