Paleo čokoládová bábovka
Táto bohatá paleo čokoládová bábovka je jednoduchšia, ako si myslíte a je perfektná na rôzne špeciálne príležitosti. Bezlepková a bezmliečna, s vegánskymi vajíčkami aj vegánska verzia je perfektne vláčna a poliata je jednoduchou bezmliečnou čokoládovou ganážou.
Potrebujete:
1 1/2 hrnček mandľová múka
1/2 hrnček tapiokový škrob
2/3 hrnček kakaový prášok
1 1/2 ČL sóda bikarbóna
1 ČL prášok na pečenie (vínny kameň)
1/2 ČL soľ
4 ks vegánske vajíčka (alebo 4 ks riadne vajcia)
2/3 hrnček kokosové mlieko z plechovky
1 1/3 hrnček kokosový cukor
2/3 hrnček kokosový olej roztopený
2 ČL vanilkový extrakt
Ganáž:
170g horká čokoláda
1/2 hrnček kokosové mlieko z plechovky
Vegánske vajíčka:
4 PL rozomleté ľanové semiačka
11 PL voda
Postup:
Ak použijete vegánsku verziu, najprv si pripravte vegánske vajíčka zmiešaním rozomletých ľanových semiačok a vody. Nechajte postáť 5 minút. Potom ich použite v recepte.
Vo väčšej mise zmiešajte mandľovú múku, tapiokový škrob, kakaový prášok, sódu bikarbónu, prášok na pečenie a soľ. V druhej väčšej mise zmiešajte kokosové mlieko, kokosový cukor, kokosový olej, vanilkový extrakt. Premiešajte a na záver pridajte vegánske vajíčka. Dôkladne premiešajte. Presypte suchú zmes do misy s mokrou zmesou a premiešajte, kým sa suroviny spoja. Použite bábovkovú formu o priemere 25 cm, ktorú vytriete kokosovým olejom. Vylejte zmes do formy a vrch zarovnajte. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 175 stupňov a pečte 35 - 40 minút. Po dopečení vyberte z rúry a nechajte vo forme vychladnúť aspoň 20 minút. Po uplynutí času bábovku opatrne vyklopte z formy. Nechajte úplne vychladnúť, predtým ako polejete ganážou.
Ganáž: Roztopte čokoládu s kokosovým mliekom, dajte dole z platne a nechajte 5 minút vychladnúť a zhustnúť. Potom ňou polejte bábovku. Nechajte postáť 10-15 minút pred krájaním. Servírujte.