Jahodový vegánsky koláč
Jahodový koláč je mäkký a vláčny s čerstvými jahodami vo vnútri, aj na povrchu, s citrónovou príchuťou. Tento koláč je tiež bez mlieka a vegánsky. Skvelý dezert na jar alebo v lete.
Potrebujete:
1 1/2 hrnček čerstvé jahody
1 hrnček kokosové mlieko z plechovky
2 PL jablčný ocot
1/2 hrnček avokádový olej (alebo olivový olej)
kôra z 1 veľkého citróna (cca 1 PL citrónovej kôry)
3/4 hrnček javorový sirup
2 ČL vanilkový extrakt
1 3/4 hrnček bezlepková múka (použila som múku zo zelených banánov)
1/4 hrnček tapiokový škrob
1 1/2 ČL prášok do pečiva
1 ČL sóda bikarbóna
1/2 ČL soľ
Postup:
Pripravte si okrúhlu formu o priemere 24 -25cm, potrite olejom a odložte bokom. 1/2 hrnčeka jahôd nakrájajte na menšie kocky, zvyšok rozkrojte na polovicu na dekoráciu povrchu koláča. V malej miske zmiešajte kokosové mlieko a jablčný ocot, nechajte 5 minút postáť. V druhej menšej mise zmiešajte javorový sirup s citrónovou kôrou, ktorú môžete medzi prstami jemne požmoliť. Nechajte pár minút postáť. Vo veľkej mise zmiešajte avokádový olej, vanilku a javorový sirup s citrónovou kôrou. Potom pridajte zmes s kokosovým mliekom, premiešajte. Pridajte múku, škrob, sódu bikarbónu a soľ a jemne premiešajte. Nakoniec pridajte jahody nakrájané na kocky a jemne ich premiešajte so zmesou. Hotovú zmes vylejte do formy a na vrch poukladajte na polovicu nakrájané jahody. Pečte pri teplote 190 stupňov cca 40-45 minút. Po dopečení nechajte 10 minút koláč vychladnúť a potom ho vyberte z formy. Pred nakrojením ho nechajte úplne vychladnúť. Servírujte.