Gratinovaný ružičkový kel (AIP)
Ružičkový kel dochutený chrumkavou slaninkou. Garancia chuti aj pre tých, ktorí sa ružičkovému kelu vyhýbajú.
Potrebujete:
6 ks plátok slaniny
2 PL javorový sirup (nemusí byť)
1 ks červená cibuľa
900g ružičkový kel
1 hrnček vývar
soľ
1 hrnček plantainové chipsy
olivový olej
Postup:
Vo veľkej panvici opečte slaninu dochrumkava. Potom ju vyberte bokom a do panvice vložte nakrájanú červenú cibuľu. Restujte, kým bude mäkká, cca 2 minúty. Pridajte k nej ružičkový kel prekrojený na polovicu, posoľte a podlejte vývarom. Priveďte k varu a nechajte variť 10 minút pod pokrievkou. Medzitým v mixéri rozmixujte chipsy so štipkou soli na drobné kúsky. Z mixéra zmes presypte do stredne veľkej misy, primiešajte rozdrvenú slaninu a pokvapkajte javorovým sirupom. Keď je kel hotový, dajte dole pokrievku a nechajte restovať, kým sa tekutina vyparí. Môžete kel jemne opiecť. Potom pridajte drvenú zmes a chvíľu spolu restujte. Servírujte.