Potrebujete:
4 ks väčšie špikové kosti
1 PL jablčný ocot
3 ks mrkva
2 ks petržlen
1 ks zeler
1 ks cibuľa
3 ks bobkový list
3 plátky morské riasy
soľ
3 l voda
Postup:
Vložte špikové kosti do hrnca a zalejte vodou. Pridajte jablčný ocot. Prikryte a priveďte do varu. Potom znížte stupeň na minimum a nechajte variť niekoľko hodín (celý deň alebo noc, ale minimálne 4 hodiny). Približne 2 hodiny pred dovarením pridajte zeleninu, cibuľu, riasy a bobkový list, posoľte. Po dovarení vývar preceďte cez sitko a preložte aj zeleninu. Nechajte vývar vychladnúť a uložte v chladničke. Akonáhle stuhne tuk na povrchu vývaru, odoberte ho, je to tuk zoxidovaný, ktorý je potrebné odstrániť. Servírujte ho teplý so zeleninou z vývaru.