Potrebujete:
1 hrnček jazmínová ryža (v surovom stave)
300 g pečené trhané hovädzie mäso (alebo iné mäso)
olivový olej
soľ
2 PL sezamové semiačka
1 ks veľký pór (alebo 1 ks veľká cibuľa)
3 strúčiky cesnak
3 ks mrkva
1 ks brokolica
1 ks cuketa
2 hrnčeky shiitake huby nakrájané
petržlenová vňať
Na omáčku:
1 ČL mletý zázvor
(alebo 1/2 ČL čerstvý zázvor)
1 PL kokosový cukor
(alebo med, javorový sirup)
5 PL sójová omáčka alebo „sójová“ omáčka bez sóje
1 ČL mletá červená paprika
1/4 ČL mleté čierne korenie
2 PL olivový olej
Postup:
Trhané mäso pripravíte podľa receptu na mojej stránke. Rozoberte ho vidličkou a opečte kúsky na panvici. Jazmínovú ryžu uvarte podľa návodu, so soľou. Brokolicu rozoberte na ružičky a dajte variť 5 minút v osolenej vode. Potom zlejte vodu a dajte bokom. Kým sa varí ryža, v malej miske zmiešajte zázvor, cukor, sójovú omáčku, olivový olej, červenú papriku, čierne korenie. Do väčšej panvice dajte olivový olej a orestujte na kolieska nakrájaný pór, pridajte sezam a rozpučený cesnak a po cca 2-3 minútach pridajte nastrúhaný mrkvu, nakrájanú cuketu a nakrájané huby shiitake. Posoľte. Restujte cca 8-10 minút. Pridajte uvarenú brokolicu a ešte chvíľu restujte. Potom pridajte uvarenú ryžu, a polejte pripravenou omáčkou. Posoľte a môžete pridať ešte trochu olivového oleja. Servírujte na tanier, navrch uložte pečené mäso a posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.