Potrebujete:
3 ks stredne veľký batát
500g mleté bravčové mäso
1 ČL sušené oregano
2 ČL sušený koriander
soľ
čierne korenie (vynechajte pre AIP)
olivový olej
1 ks cibuľa
4 strúčiky cesnak
2 hrnčeky špenát
2,5 hrnček paradajkový pretlak (neparadajková omáčka pre AIP)
sušená alebo čerstvá bazalka
„Syrová“ omáčka:
1,25 hrnček kokosové mlieko z plechovky
2,5 PL tapiokový škrob
2-3 PL lahôdkové droždie
1 ČL jablčný ocot
soľ
Postup:
Batáty očistite a nakrájajte na tenké plátky. Dajte bokom. Do rozohriatej panvice vložte mleté mäso, posypte soľou, čiernym korením, oreganom a koriandrom a restujte, kým sa zatiahne. Potom vyberte a dajte bokom. Do tej istej panvice dajte nakrájanú cibuľu a cesnak a chvíľu restujte do zmäknutia. Potom pridajte čerstvý špenát a po minúte restovania pridajte opečené mäso. Zalejte 2 hrnčekmi paradajkového pretlaku a dajte dole z platne. Na spodok pekáča dajte pár kvapiek olivového oleja a začnite vrstviť – plátky batátov, polovica mäsovej zmesi, plátky batátov, druhá polovica mäsovej zmesi, plátky batátov. Zalejte zvyšným paradajkovým pretlakom (0,5 hrnčeka). Vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečte 30 minút. Pár minút pred dokončením pripravte „syrovú“ omáčku. Všetky suroviny vložte do panvice a chvíľu restujte (2-3 minúty), kým začne hustnúť. Vyberte pekáč z rúry a povrch polejte „syrovou“ omáčkou. Vložte späť do rúry a pečte ďalších 10 minút. Po dopečení vyberte a nechajte vychladnúť predtým, ako budete krájať. Posypte bazalkou a servírujte.