Plnené batátové koláče (AIP)

Napísala Aneta Gedeon

jan 27, 2022 | Hlavné jedlo

Tieto plnené koláče z batátov sú bez obilnín, bez mliečnych výrobkov a ako vždy sú v súlade s paleo a AIP. Plnené sú hovädzím mletým mäsom, ale pokojne môžete plnku urobiť akúkoľvek, napr. vegánsku.

Musím priznať, že nie je to úplne najjednoduchší recept na prípravu. Ale je to pochúťka, ktorú si môžete pripraviť cez víkend. Vďaka sladkej a slanej kombinácii sú vhodné na raňajky, obed, aj večeru. Sú sýte a veľmi chutné.

Odporúčam použiť biele batáty, majú fialovú šupku a biele vnútro. Ich textúra je suchšia ako u klasických oranžových batátov. Ak však nemáte biele batáty dostupné, môžete to vyskúšať aj s oranžovými batátmi, tie sú však uvarené mokrejšie, preto je potrebné v tom prípade použiť viac múky.


Plnené batátové koláče

Aneta Gedeon
Tieto plnené koláče z batátov sú bez obilnín, bez mliečnych výrobkov a ako vždy sú v súlade s paleo a AIP. Plnené sú hovädzím mletým mäsom, ale pokojne môžete plnku urobiť akúkoľvek.
Total Time 55 mins
Course Breakfast, Main Course

Ingredients
  

Mäsová plnka

  • 450 g mleté hovädzie mäso
  • 1/2 ČL sušená bazalka
  • 1/2 ČL sušené oregáno
  • 1 ČL cibuľový prášok
  • 1 ČL cesnakový prášok
  • 1/4 hrnček čerstvá petržlenová vňať nakrájaná
  • 2 hrnček kel
  • himalájska soľ
  • extra panenský olivový olej

Batátový koláč

  • 2 hrnček biele batáty uvarené, roztlačené (asi 3 ks)
  • 2/3 hrnček manioková múka
  • himalájska soľ
  • extra panenský olivový olej

Instructions
 

  • Mäsová plnka:
    Rozohrejte panvicu s troškou olivového oleja. Vložte do nej mleté mäso, pridajte bazalku, oregáno, soľ, cibuľový a cesnakový prášok. Restujte, kým sa mäso zatiahne. Pridajte nakrájaný kel a restujte spolu pár minút, kým zmäkne. Na koniec pridajte petržlenovú vňať a restujte 1 minútu. Dajte bokom.
    Batátové koláče:
    Uvarené a roztlačené batáty vložte do misy a pridajte múku, soľ. Dôkladne zmiešajte a vypracujte cesto. Cesto má byť mäkké a poddajné. Ak je potrebné, pridajte viac múky. Cesto vložte medzi dva papiere na pečenie a rozvaľkajte na hrubší plát. Pohárom vykrojujte kolieska. Na spodné koliesko uložte 1 PL plnky a prikryte vrchným kolieskom. Okrajte spojte a v ruke ešte vypracujte koleso. Uložte na rozohriatu panvicu s olivovým olejom a opekajte z oboch strán dozlatista. Opakujte, kým spracujete celé cesto. Servírujtle.

Notes

Biele batáty môžete zameniť aj za oranžové batáty. Tie sú však vlhkejšie, preto budete musieť použiť viac múky.
Keyword batátové koláče, plnené koláče