Bezobilninový kvások (AIP)

Napísala Aneta Gedeon

dec 1, 2021 | Kváskové jedlá

Tento bezobilninový kvások je AIP (z protizápalových surovín), paleo a vegánsky. Vyrába sa z múky zo zelených banánov a je pripravený približne za 7 dní v závislosti od tepla vášho prostredia.

Aj pri presnom dodržiavaní receptu existuje veľa faktorov, ktoré môžu ovplyvniť váš kvások. Od nasiakavosti múky a teploty prostredia až po úroveň chlóru vo vode.

Počas procesu výroby kvásku budete musieť použiť trochu intuície, pričom budete postupovať podľa uvedených pokynov. Napríklad, keď začínate s kváskom, spočiatku chcete, aby múka bola úplne absorbovaná vodou do hustej pasty. V závislosti od značky múky zo zelených banánov, ktorú používate, možno budete musieť pridať viac vody, ako uvádzam ja, aby ste dosiahli túto konzistenciu.

Ideálna teplota na výrobu kvásku je približne 20°C až 25°C. Ak je vaša kuchyňa chladnejšia, váš kvások bude rásť pomalšie.

Pri vyššie uvedenej teplote by mal byť váš kvások pripravený na použitie asi za týždeň, mal by mať kvasnicovú, mierne sladkokyslú vôňu a byť ľahký a bublinkový pod povrchom.

Najlepší výsledok dosiahnete, ak budete kvások kŕmiť 2x denne, tak, ako to uvádzam v recepte.


Keď je váš kvások aktívny a pripravený, máte dve možnosti na uskladnenie:

  1. Udržujte ho na kuchynskej linke mimo dosahu priameho tepla a udržiavajte pravidelné kŕmenie.
  2. Uchovávajte ho v zadnej/veľmi chladnej časti vašej chladničky. Táto možnosť je vhodná, ak neplánujete používať štartér každý deň. Štartér uložený v chladničke bude vyžadovať kŕmenie (a vyhadzovanie) približne raz týždenne, aby sa udržal. Zvyčajne vyhodím 1/2 šálky a potom kŕmim 1/2 šálky múky a 1/2 šálky vody. Po kŕmení nechajte štartér pri izbovej teplote niekoľko hodín, kým sa narastie, potom ho prikryte a vložte späť do chladničky.

Váš kvások by mal byť pripravený na pečenie po jednom týždni za predpokladu, že ho počas procesu rastu držíte na relatívne teplom mieste. Keďže ide o bezobilný kvások, nebude vyzerať ako typický kvások z kysnutého cesta, ale stále by mal mať kvasnicovú, mierne sladkokyslú vôňu a byť ľahký a bublinkový pod povrchom. To vám napovie, že váš kvások je aktívny a pripravený na použitie. Ak v ktoromkoľvek bode procesu spozorujete akýkoľvek náznak plesne, vyhoďte a začnite odznova.

Pri príprave kvásku sa tvorí tekutina na povrchu, ktorú je potrebné pred každým kŕmením zliať.


Bezobilninový kvások

Aneta Gedeon
Tento bezobilninový kváskok je AIP, paleo a vegánsky. Vyrába sa z múky zo zelených banánov a je pripravený približne za 7 dní v závislosti od tepla vášho prostredia.

Ingredients
  

  • múka zo zelených banánov
  • voda filtrovaná

Instructions
 

  • 1. deň (ráno & večer): Dajte do sklenenej nádoby 1/2 hrnčeka múky a pol hrnčeka vody. Premiešajte. Múka má byť úplne absorbovaná vodou do hustej, tekutej pasty. V závislosti od značky múky, ktorú používate, možno budete musieť pridať trochu viac vody, aby ste dosiahli túto konzistenciu. Voľne prikryte nádobu utierkou a uložte na linke.
    2. deň (ráno & večer): Pridajte 1/2 hrnčeka múky a 1/2 hrnčeka vody, premiešajte, prikryte a uložte na miesto.
    3. deň (ráno & večer): Ak sa objaví tekutina na vrchu, zlejte ju a kvások jemne premiešajte. Vyhoďte 1/2 hrnčeka kvásku. Pridajte 1/2 hrnčeka múky a 1/2 hrnčeka vody, premiešajte, prikryte a uložte na miesto.
    4. deň (ráno & večer): Ak je tekutina, vyliať. Jemne premiešajte a vyhoďte 1/4 hrnčeka kvásku. Pridajte 1/4 hrnčeka kvásku a 1/4 hrnčeka vody, premiešajte, prikryte a uložte na miesto.
    5. deň (ráno & večer): Ak je navrchu tekutina, vylejte ju. Jemne premiešajte a vyhoďte 1/4 hrnčeka kvásku. Pridajte 1/4 hrnčeka kvásku a 1/4 hrnčeka vody, premiešajte, prikryte a uložte na miesto.
    6. deň (ráno & večer): Ak je navrchu tekutina, vylejte ju. Jemne premiešajte a vyhoďte 1/4 hrnčeka kvásku. Pridajte 1/4 hrnčeka kvásku a 1/4 hrnčeka vody, premiešajte, prikryte a uložte na miesto.
    7. deň (ráno & večer): Ak je navrchu tekutina, vylejte ju. Jemne premiešajte a vyhoďte 1/4 hrnčeka kvásku. Pridajte 1/4 hrnčeka kvásku a 1/4 hrnčeka vody, premiešajte, prikryte a uložte na miesto.

Notes

Keď uvádzam ráno & večer, to znamená, že tento krok urobíte dvakrát za deň.
Keyword aip kvások, bezlepkový kvások, kvások bez obilnín, kvások z protizápalových surovín

Ďalšie recepty

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Recipe Rating




 Novinky

 zdrave-telo.sk

Chcete byť so mnou v kontakte a pravidelne dostávať novinky priamo na svoj e-mail? V tom prípade vložte svoj e-mail nižšie a nenechajte si nič ujsť.